Peuravaara!



Nara on Tampereen kokoinen kaupunki, joka on ammoisina aikoina ollut Japanin pääkaupunkikin. Paikka on oiva päiväretken kohde Kiotosta. Doshishan yliopistossa, jossa opiskelen, käy myös naralaisia opiskelijoita, koska suora junareitti kuljettaa paikalle puolessa tunnissa.

Kaupunkikuvaa leimaa hyvin omalaatuinen asia - lähes 1200 kesyä peuraa. Peuroilla on jo kansallisaarteen tittelikin... 

Nämä kansallisaarteet käpsyttelevät Naran katuja ja turisteille myydään erityisesti peuroille suunnattuja keksejä. Jos (kuten me) ei houkuttele peuroja millään syötävällä, saa todennäköisesti olla rauhassa. Todistimme muutaman turistiparan paidanhelman kohtaloa, kun herkunnälkäiset peurat kävivät kiivaasti kilpailemaan kekseistä. Peurat eivät olleet muutenkaan nyt ihan edukseen, sillä ilmeisesti talvikarva oli lähtemässä ja ne näyttivät suoraan sanoen vähän sairailta. 

Peuroilla on ilmeisen työllistävä vaikutus, sillä jonkunhan täytyy papanat kerätä kaduilta, hoitaa sairastuneita peuroja ja huolehtia turistien ohjeistamisesta, keksibisneksestä puhumattakaan...





Narassa oli söpöjä pikku liikkeitä, joihin tällaisen hömpän ei pitäisi eksyä ollenkaan, tai mukaan tarttuu siili-post-it-lappuja, kasa sööttejä vihkoja, kuviollisia kirjekuoria ja ties mitä muuta...


Jokaisella kaupungilla on turistimagneettinsa, niin myös Naralla. Peurojen lisäksi se tunnetaan valtavasta Buddha-patsaastaan, jonka ympärillä on valtava puutemppeli. Päätimme uhmata väkijoukkoja ja käydä vilkaisemassa, miltä se näytti - ja olihan se vaikuttava! Vaikka väkeä oli hirveästi, temppelin sisällä oli ihan sopuisaa kulkea. 

Lähdimme Naran vanhaan kaupunkiin, Naramachiin, eksymään ja törmäsimme mitä ihanimpiin käsityöläiskauppoihin, ja kuten asiaan kuuluu, myös shintotemppeleihin. Naramachissa pienet kujat olivat lähes autioita, ja ilma oli painostava lähestyvän ukkosmyrskyn vuoksi. 



Shintotemppeli, johon eksyimme, antoi mahdollisuuden lepuuttaa jalkojaan hiljaisuudessa. Parasta on se, kun löytää kaupungista harhailemalla hiljaisia paratiiseja, joihin kukaan ei ole jonottamassa eikä ketään näy ovella rahastamassa. Puihin sidotut pienet paperilaput ovat ihmisten kirjoittamia toiveita, jotka henkien odotetaan käyvän hakemassa ja toteuttamassa. 





Onko Nara käymisen arvoinen? Jos viettää Kiotossa pidemmän ajan, kuten viikon, kannattaa tehdä  tuulettava päiväreissu, sillä kaupunki on helpon junayhteyden päässä. Jos kuitenkin matkailee Japanissa laajemmalla skaalalla, ei Nara ole järin omalaatuinen - paitsi peurafaneille!


Kommentit

Suositut tekstit