Kohama-jima - usko koetuksella + reissun paras rafla!



Kuuma päivä, numero kaksi. Yritys kävellä, numero kaksi. Päätyminen pyörän vuokraamiseen kävelemisen sijaan kuumuuden tajuttuani, numero kaksi. Yaeyama-saarten tutkimusmatkailu jatkui vappuaattona.

Kohama-jima eli Kohama-saari lepää valtameressä Yaeyama-saarien keskellä. Kuten muillekin saarille, pääsy on helppoa lautalla Ishigakilta. Sataman ankeus meinasi karkoittaa minut. Käännyin oikeasti jo kannoillani, mutta lautta oli jo irronnut laiturista kotimatkaa varten. Näin vain pari nostokurkea rakennustyömaalla, pari kiskaa ja niiden takana viidakkoa. Suuren sisäisen kamppailun jälkeen seikkailija-Anni voitti ja päättäväisenä tarvoin yhdelle satamassa olevista kiskoista vuokraamaan pyörää. Tädin japaninkielisestä selityksestä irtosi, että kartassa oli merkittynä "vuori" ja mangrovemetsä. 



Polkeminen ei todella ollut yhtä leppoisaa rullailua kuin eilen Taketomilla. Jyrkät ylä- ja alamäet laittoivat polkemaan kieli keskellä suuta. Tielle ryöppysi viidakkoa molemmilta puolilta ja sirkat soittivat pistävää säveltään. Maisema vaihtui pelloksi, ananasviljelmiksi, lehmien laidunniityksi.

Tädin kartan "vuori" osoittautui näköalakukkulaksi, muttei pettänyt: rappujen kiipeäminen avasi henkeäsalpaavat turkoosin ja sinisen sävyt kaikkiin ilmansuuntiin. Tunsin olevani pieni piste valtameren keskellä. Viimeistään nyt kaikki pakosuunnitelmat Kohamalta olivat hälvenneet mielestä. Suloinen maalaismaisema otti omakseen. 





Kohama-jiman karussa kylässä oli hiirenhiljaista. Ainoita todisteita asutuksesta olivat saloissa liehuvat kalaliput ja koulun pihaan parkkeeratut polkupyörät.


Karun kaunista.  
Täti taisi tietää kuumuuden suomalaisparalle aiheuttamat tuntemukset, sillä karttaan oli merkitty myös "コーヒー", kahvia. Cafe Daikuyassa jääkahvi oli valmiina tuossa tuokiossa ja ihmiskontakti löytyi! Kahvilaa pitävien naisten uteliaat ilmeet venähtivät, kun kerroin, mistä tulen. Japanin taitoni riitti juuri ymmärtämään, että Okinawan pääsaarella Ryukyun yliopistossa oli ilmeisesti ollut suomalainen vaihto-opiskelija. Uutinen oli kantautunut kauas ottaen huomioon, että välissä on viisisataa kilometriä ja sirpaleinen saaristo.


Aaaaah!




Magrove-metsää laskuveden aikaan.

Japani ei ole yllättänyt iloisesti kasvisruokailijaa. Siksi sydän onnesta pamppailen kävelin illalla kotiin Ishigakin keskustasta vegeravintolasta, jota ihana hipsteripariskunta piti. Ruoka tehtiin asiakkaiden silmien alla tuoreista raaka-aineista. Fiilis oli kuin olisi ollut pariskunnan kotona kutsuttuna vieraana. Lattiasta kattoon ulottuvien vinyyli- ja kirjapinojen katveessa bossanovan soidessa nautin reissun tähän asti parasta ruoka
a. ごちそうさまでした, gochisoosamadeshita, kiitos hyvästä ateriasta.

Höyrytettyjä vihanneksia, soijamaidossa ja mausteissa haudutettuja papuja, kananmunaa, riisiä. Muuta ei ihminen tarvitse.







Soundtrack: Joni Mitchell - Both sides now

Translation:

Travel tip for Kohama island: don't let the first impression fool you! After you pass the somewhat ugly port and construction work area on the beach, you'll find most beautiful okinawan countryside landscape. Best way to enjoy it is to rent a bike and ride up and down the hills. Ask for the map from bike rental shop in port. After climbing to Ufudaki and enjoying the magnificent view, have a delicious ice coffee in Cafe Daikuya in the modest center of the island. To swim, ride with your bike to the eastern coast ("the beach"). Again, bring your lunch and water - there are no modern facilities such as shops or restaurants.

Detailed map of Kohama.

Bike rental shop.

Kommentit

Suositut tekstit