Päältä kaunis


In English below ^^

Poden huonoa omaatuntoa lähes jokaisesta ostoksesta, jonka teen. Tarpeeseen tai ei, kallista tai ei. Vasta aikuisiällä kaupunkiin muutettuani olen edes päässyt tavaratalojen, vaatekauppojen ja ostoskeskusten tarjonnan ulottuville, mikä osaltaan on aiheuttanut kokemattomuutta käsitellä tavarapaljoutta. Yhäkin ahdistun melko helposti tavarataloissa ja alennusmyynneissä - kuka niitä kaikkia tavaroita oikeasti tarvitsee? Second hand -liikkeistä olen löytänyt itselle sopivan tavan shopata. Rekkien selaaminen yksin tai kaverin kanssa on ensinnäkin todella meditatiivista, ja lisäksi nautin uniikkien  ja persoonallisten kuteiden ja kodintavaroiden löytämisestä ja säästän samalla rahaa.

Konjac -herkkuja. En ole vielä maistanut! 

Viime vuosina kirppisharrastukseni on jäänyt. Tämä johtuu ehkä osin siitä, että Suomen kirpputorit ovat harvoin kovin korkealaatuisia. Ihmiset myyvät ketjuliikkeiden trikoovaatteita ja mummun pölyisiä lasimaljakoita ja pitsiliinoja. Löytääkseen aikaa kestäviä vaatteita, laatua ja tyyliä, tulee nähdä yleensä vaivaa. Tampereella käyn Fidalla, Uffilla ja Radiolla, jotka ovat kaikki ihan jees, mutta joissa ilmenee sama ongelma - tavaroita ei nykypäivänä tehdä kestämään. Jos löydänkin nahkarotsin, kengät, villapaidan tai mekon, näkee tyylistä ja niskalapusta usein, että vaate etsii luultavasti ainakin kolmatta, ellei neljättä käyttäjäänsä.



Japanissa olen onneksi löytänyt kirppisharrastukseni uudelleen. Olen muutenkin ehdottomasti yllättynyt paikallisesta katutyylistä positiivisesti - mutta siitä täytyy kirjoittaa ihan toinen postaus. Lempparikirppikseni tähän mennessä on Shi-jōlla OPA-nimisessä kauppakeskuksessa sijaitseva Kinji. 

Kävimme tyttöjen kanssa tänään perinteisellä kiotolaisella temppelikirppiksellä. Shintolaistemppeleiden  piha-alueille levitetään kerran-pari kuussa valtavia pressuja ja rakennetaan katoksia, joiden alla kauppiaat myyvät käytettyjen vaatteiden lisäksi astioita, käsitöitä, ruokaa ja paljon muuta.  Minusta on hienoa, että ikivanhat temppelialueet ovat Japanissa aktiivisessa käytössä myös tällä tavalla. Tapahtumat ovat paikallisten suuressa suosiossa. 


Tämänkertainen kirppis oli Kitano Tenman-gu-nimisen temppelin alueella. Astiat olivat silmiinpistävän kauniita, ja aikasempiin kirppiskokemuksiin verrattuna täysin uutta oli kimonokauppa. Kimono on järkkymätön osa japanilaista nykypukeutumista, mistä kirjoitan vielä toisaallakin. Yhtä kaikki, suuret pöydät notkuivat kimonopinoista, jotka muuttuivat vähitellen möyheiksi kasoiksi ihmisten levitellessä kankaita ja verratessa kuoseja ja kangastyyppejä toisiinsa. Käytetyt kimonot ovat toki vaihtelevan laatuisia - joissain on ruostetahroja huolimattoman säilytyksen jäljiltä, mutta yhtä paljon on hohtavan kauniita, hyvin pidettyjä kappaleita kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä. Siistin, upean kimonon saa lunastettua itselleen 1000 yenillä (noin 6,5-7 euroa), olettaen tietysti että osaa päättää kaikista sadoista vaihtoehdoista...En suosittele täysin uuden kimonon ostamista, sillä siinä tuhlaa vain rahansa. Lisäksi kimonoon pukeutuminen edellyttää tietysti monia muitakin tarvikkeita, esimerkiksi vyön, obin, kengät, sukat ja laukun.

Kimono vuosisatoja vanhana instituutiona säilyttää asemansa edelleen ja osoitti Kitano Tenman-gu:lla sen, että on vielä olemassa asioita, jotka kestävät aikaa.

Obi, kimonon vyö, sidotaan kiinni vielä erillisellä narulla - kaikki osat tietysti harmonisesti harkituissa sävyissä.



Tällä viikolla vietetään "who made your clothes"-viikkoa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota vaateteollisuuden epäeettisyyteen ja herätellä ihmisiä pohtimaan tarkemmin vaateshoppailujen pyörteissä, mitä oikeastaan tarvitsevat. Millaista vaateteollisuutta sinä tuet? 

Soundtrack: The National - Don't swallow the cap


Translation: 

Since it is the Fashion revolution's "who made your clothes" campagne week, I decided to write about  a more sustainble way of byuing clothes - the flea markets. Finnish flea markets tend to be full of H&M tricot clothes which certainly aren't made to last from generation to generation. Luckily japanese flea markets have surprised me! Kinji is my favourite among many others.

I definitely recommend the temple flea markets in Kyoto! You'll find dates and locations easily by googling. Second hand kimonos are cheap, just 1000 yen, and most of them are good quality, but always check the fabric for the stains! Temple markets are a good way to spend an afternoon with locals. This time I went to Kitano Tenman-gu temple market and I enjoyed it! Remember to have cash.

Kommentit

Suositut tekstit