Laulava vessa

Jokainen Japanissa vieraileva kokee vessakulttuurishokin. Japanilaisesta ja suomalaisesta vessasta ei voi oikeastaan edes puhua samassa lauseessa, niin paljon kehittyneempi täkäläinen versio on.  Jos et ole käynyt japanilaisessa vessassa, todennäköisesti olet kuullut siitä ainakin legendoja. Löydän itseni edelleen aika ajoin pyörimässä ympyrää vessakopissa etsien kuumeisesti huuhtelupainiketta kaikkien vipujen ja nappuloiden joukosta. Mutta kaikenkaikkiaan olen suuri japanilaisten vessojen fani.

Vessassa käymisestä on tehty Japanilaisessa yhteiskunnassa miellyttävä, aisteja hyväilevä tapahtuma, josta ruumiin ikävät fysiologiset hajut ja äänet on siivottu pois. Wc-istuin on yksi arjen pisimmälle kehittyneistä elektroniikkatuotteista. Vähimmäisvaatimukset ovat lämmitetty istuinrengas, bidee ja peppusuihku ja vedenlorina-äänite jonka saa halutessaan soimaan. Joissain vessoissa saa itse valita äänitteen. Silloin tällöin kansi nousee toivottaen lämpimästi tervetulleeksi.

Tavanomaisen julkisen vessan "vessakaukosäädin" näyttää tältä:


1. Pysäytyspainike istunnon päätteeksi (pysäyttää äänen ja suihkut)
2. Peppupesu
3. Bidee
4. Yksityisyysnappula, jota painamalla alkaa soida kuuluva veden lorinan ääni
5. Suihkun paineensäätö
6. Yksityisyys-soundtrackin äänenvoimakkuus 
7. Ilmaimu, jonka avulla voi kätevästi poistaa ikävät odöörit pytystä.

Ja sitten kriittisin vaihe: missä on huuhtelunappula? Yleensä seinässä, erillään kaukosäätimestä. Joskus vipuna pöntön kyljessä. Koskaan ei voi tietää, vaan jokainen wc-käynti on yhtä suurta seikkailua!

Perusvarusteisiin kuuluu myös renkaan desinfiointiaine...



Sekä istuin, johon lapsen voi asettaa siksi aikaa, kun käy itse asioimassa. Ja kyllä, istuin on vessakopin sisällä. 


Pro tip japanin-matkailijoille: vessoissa on harvoin käsipaperia, joskus kuivain. Maan tapa on pitää mukana nenäliinan kokoista henkilökohtaista froteepyyhettä, johon kädet kuivataan pesun jälkeen.  Niitä saa ostettua melkein jokaisesta kioskista. Ekologista ja tyylikästä!

Suomen kylmyyteen aion ehdottomasti hankkia isona lämmitetyn pytynrenkaan. 



Kommentit

Suositut tekstit