Suuret sateet

Kuva Beppun puutarhoilta Kyushulta toukokuulta.

Ensin tuli kuumuus, sitten tulivat sateet. Viime viikkoina Kiotoa ja koko Kansain ja Länsi-Japanin aluetta on koetellut valtava vesisade - lakkaamaton, ankara sellainen. 

Tulvia on, jopa kuolonuhreja. Japanista 70% on vuoristoa, joten on hankalaa olla rakentamatta taloja ei-vuoristoiselle alueelle. Mutavyöryt taitavatkin olla yleisin syy menehtymiseen sateiden aikana. 


Nyt joki oli jo melkein uomissaan.

Sateenvarjo on jokaisen Japanissa oleilevan olennaisin asuste kesällä!

Suihkulähteen koristeluja 
  



Japanin kielen opettajamme mukaan vastaavia sateita ei ole nähty hänen muistinsa aikana. Kamojoki tulvi uomistaan: yleensä verrattain verkkainen, kirkas virta oli nyt yli vyöryvä, sedimentistä rusehtunut pauhaava voima. Joen ylittäville silloille oli kerääntynyt ihmisiä kuvaamaan harvinaista ilmiötä. 

Torstaina yliopisto viestitti: tunnit on peruttu sateen vuoksi. Koko torstain ja perjantain puhelimet kilisivät hätäilmoituksien vuoksi. Pyydettiin ihmisiä valmistautumaan mahdolliseen evakuointiin. Tunnelma oli kuitenkin lähinnä huvittunut - perua nyt tunnit sateen takia. En kuitenkaan valita!

Nyt sateet ovat helpottaneet, mutta kuumuus vain yltyy. Varsinainen sadekausi kestää Kiotossa kesäkuun alkupuolelta heinäkuun alkuun. Sen jälkeen kuumuus jatkuu - yli 35 asteen. Pienikin kävely ulkona, vaikkapa yliopistolle, postiin tai kauppaan, ja selkä on aivan märkä. 

Ai niin, ennen lähtöämme tutkimusmatkailemaan joenuoman reunalle, dormin ala-aulassa odotti paketti E:n nimellä. Sisältä paljastui ruusuja! Oikeita, ihania, tuoksuvia - ja E:n lempisuklaata. Lähetys oli poikaystävältä, jonka kanssa oli ollut riitaa edellisenä päivänä... 

Tältä näyttää onnellinen nainen (oik):



Kommentit

Suositut tekstit